HIEMAN HISTORIAA…

Knehtilän uudistila on muodostettu isonjaon jälkeen kruunun liikamaista. Esivanhemmat ostivat tilan itsenäiseksi perintötilaksi vuonna 1796.

Knekt tarkoittaa sotilasta tai vanginkuljettajaa. Vankikuljetukset saattoivat ennen muinoin kulkea tilan kautta ja tarina kertoo, että tilalla olisi vaihdettu hevosia matkalla Helsingistä Hämeenlinnaan.

Vanhan päärakennuksen pihamaalla on vielä vanha lato, jonka hirteen

on kaiverrettu ANNO 1800. Vanha päärakennus on tehty 1838 ja sitä on laajennettu 1860.

 

Knehtilän tila sijaitsi Nurmijärven pitäjän koillisnurkassa lähellä Hausjärven rajaa. Hyvinkään kunta perustettiin vuonna 1917 naapuripitäjistä,

suureksi osaksi Nurmijärvestä irrotetuista maista. Kunnasta erotettiin Hyvinkään kauppala, joka tuli kaupungiksi vuonna 1960.

Hyvinkäästä jäi maalaiskunnaksi, joka vuonna 1969 yhdistettiin kaupunkiin.

Knehtilän tilan läpi virtaa Palojoki, joka jatkaa mutkitellen matkaansa Jokelan kautta Nurmijärvelle, misssä se Palojoen kylän kohdalla yhtyy Vantaaan jokeen.

Tilan maita sivuten rakennettiin 1862 valmistunut Suomen ensimmäinen rautatie Helsingistä Hämeenlinnaan. Rautatien suunnitteluvaiheessa oli tiettäväti mietitty ,sijoitetaanko Hyvinkään rautatieasema nykyiselle paikalle vai Palojoelle. Rautatien alikulku tilan lähellä on nimeltään ”aalloppi”, joka on kolmitasoinen

siltarakennelma; ylinnä junaliikenne, sitten tieliikenne ja alinpana Palojoen uoma.

 

Kylä oli pitkään nimeltään Palojoki, kun Nurmijärvellä oli toinen samanniminen kylä, aiheutui siitä sekaannuksia

lähinnä postin kulussa. Kyläläisten aloitteesta nimi muutettiin Palopuroksi 1950-luvun alussa.

Nykyinen navetta on rakennettu vuonna 1933, kun salama oli Juhannusaattona polttanut aikaisemman navetta rakennuksen ja karja piti saada suojaan syksyllä niin uusi navetta oli valmis. Nykyinen päärakennus on rakennettu navetta rakennuksen läheisyyteen v.1934-1935

Karjan pito lopetettiin vuonna 1986 ja tila siirtyi kokonaan viljatilaksi.

Markus Eerola ja Minna Sakki-Eerola on kahdeksas sukupolvi jatkamassa Knehtilän tilan pitoa. Tila on tunnettu pitkään Eerolan tilana, mutta siirtyessään luomutuottajiksi isäntäpari otti Knehtilän nimen uudelleen käyttöön.

vanhatkuvat_1900